Depart. T&E > PNII-Parteneriate/PCCA. Seeing the Unseen. Landscape Archaeology on the Northern Frontier of the Roman Empire at Porolissvm (Romania)

    Mai multe detalii despre acest proiect pot fi găsite pe pagina proiectului: http://www.porolimes.ro/

    

    În data de 22 noiembrie 2013, Institutul de Cercetări Biologice Cluj a organizat împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai (Facultatea de Geografie) și Academia Română - Filiala Cluj (Institutul de Arheologie și Istoria Artei) conferința intitulată "Ascultând vocea pământului: tehnologia modernă în sprijinul arheologiei". Posterul de prezentare al acestei conferințe poate fi accesat la secțiunea atașamente a acestei pagini (secțiune aflată mai jos).

    Scurtă prezentare a proiectului:

    Astazi asistam la o rapida si spectaculoasa evolutie a metodelor de cercetare in arheologie. Nu este doar o chestiune legata de progresul tehnologic care ofera noi si eficiente instrumente, ci chiar de o revolutie a conceptelor a „filosofiei” arheologiei. Arheologia traditionala s-a bazat multa vreme pe o perioada lunga de sapaturi pentru siturile mai importante. Dar comunitatea stiintifica doreste rezultate mai rapide si mai consistente, odata cu trecerea timpului. 

     Pe aceste considerente in ultimii ani au fost folosite tot mai intens cercetarile de tip nedistructiv, folosind fotografii aeriene, prospectii geomagnetice metodele georadarului si rezistivitatii electrice sau tehnologii de ultima generatie bazate pe studiul imaginilor satelitare. Rezultatele oferite de aceste noi metode au fost impresionante. 

     In acelasi timp conceptul de “arheologie a peisajului” a devenit tot mai mult folosit. In incercarile sale de a inregistra resturile materiale ale comunitatilor umane, dar si de a crea un model inteligibil pentru acestea, arheologia s-a confruntat cu tot mai multe intrebari privind peisajul, conditiile naturale, resursele naturale care au influentat viata oamenilor in antichitate. „Arheologia peisajului” a devenit un concept definind analiza globala a unui sit dintr-o anumita zona intr-o perioada bine definita in timp. Acest nou concept a dat nastere la noi metode, la necesitatea de a face apel la alte discipline, oferind dimensiunea multidisciplinara a „arheologiei peisajului”. 

     In timp ce arheologia traditionala dezveleste urmele materiale ale activitatii umane, „arheologia peisajului” aduce date ascunse in mod normal perceptiei noastre. In România preocuparile pentru „arheologia peisajului” au fost limitate si fara rezultate notabile. Am ajuns la elaborarea proiectului de fata nu doar pornind de la aceste premise, ci si pentru ca perioada romana in istoria României reprezinta o epoca cheie. Intelegerea epocii romane va usura evaluarea corecta a proceselor etno-culturale petrecute in epoca migratiilor pe teritoriul fostei Dacii romane. Astazi limes Romanus, ce separa Orbis Romanus de Barbaricum este vazut ca o zona ce unifica diferite tipuri de civilizatie si nu ca o bariera ce separa doua lumi incompatibile.