Institutul de Cercetări Biologice


Noutăți

Colegul nostru, Dr. Vlad Alexandru Toma - 15.09.2022 – A câștigat în urma unei competiții naționale, o bursă de cercetare postdoctorală în domeniul biomedical “Maya și Nicolae Simionescu”, cu titlul: “In search of a strategy based on the Fenton-Haber Weiss reaction to re-educate melanoma-associated fibroblasts using in vitro 3D models”, în valoare de 10.000 Euro, acordată de Societatea Română de Biologie Celulară și Institutul de Biologie și Patologie Celulară “Nicolae Simionescu”, cu sprijinul doamnei Academician Maya Simionescu,din București. Această bursă se acordă anual prin competiție, începând din anul 2022 și se acordă pentru finanțarea unui proiect de cercetare desfășurat timp de 12 luni. Aplicația este în domeniul științelor biomedicale – ”Cercetare biomedicală fundamentală și aplicativă în beneficiul sănătății omului”.

https://acad.ro/institutia/comunicateStiriInst/2022/45_bursaMayaSimionescu.html

https://drive.google.com/file/d/16_O1tI9RPGAQUmeQihUwUNUutiP26JBi/view?usp=sharing


Colegul nostru Dr. Hurdu Bogdan-Iuliu a fost implicat într-o colaborare cu Romfilatelia, oferind sprijin documentar și fotografic pentru realizarea unei emisiuni filatelice având ca temă Plante endemice din Munții Carpați. Mai multe detalii pot fi accesate aici:

https://www.romfilatelia.ro/ro/plante-endemice-din-muntii-carpati-2/


Conform Deciziei nr. 35/31.05.2022 a doamnei dir.gen.Paun, începând din 1.06.2022, ICB Cluj are un nou director, deocamdata interimar, in persoana dr. Bogdan Druga.

ICB Cluj va gazdui in anul curent un stagiu de practica pentru studenti de la UBB, Facultatea de Biologie si Geologie, implementat in cadrul proiectului cu titlul: Practică pentru o dezvoltare durabilă - POCU/626/6/13/130631, de la ciclul licență, specializarile Biologie linia romana si linia maghiara, Biochimie si Biologie ambientala-linia romana, Ecologia si Protectia Mediului-linia maghiara, Biotehnologii industriale-linia romana, si de la ciclul master, specializarile Biologie medicala-linia romana si linia maghiara, Biotehnologie moleculara. Din partea ICB Cluj a fost desemnata ca Tutore de practica secretarul stiintific, CSIII dr. Ioana Roman.

AQUACOSM-plus organizează o școală de primăvară în perioada 25-29 aprilie 2022 în Budapesta, Ungaria. Din partea ICB Cluj, membru în consorțiu, dr. Bogdan Drugă va preda unui grup de 20 doctoranzi / postdoctoranzi diverse aspecte ale ecologiei acvatice, și va susține demonstrații experimentale in situ.

https://www.aquacosm.eu/download/events/Program.pdf


INCDSB organizeaza in septembrie 2022 prima Conferinta Internationala BioHub, cu ocazia celei de-a 25-a aniversari.

In perioada 2022-2024, INCDSB București derulează proiectul PFE cu titlul "Consolidarea capacitatii de cercetare a INCDSB in contextul necesitatii recuperarii decalajului generat de pandemia COVID-19".

Proiectul este finanțat în cadrul Competiției C1.2.PFE-CDI.2021 pentru Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanță instituțională pentru proiecte de tipul „Proiecte de dezvoltare instituțională-proiecte de finanțare a excelenței în CDI” din cadrul Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pe perioada 2015-2020 (PNCDI III). Din partea ICB filiala Cluj sunt implicați în proiect CSI dr. Fărcaș Sorina, Halmagyi Adela și Coman Cristian. https://www.incdsb.ro/p/PFE2-2021/

După o a doua ediție de succes organizată în Cluj-Napoca în Septembrie 2017, cea de-a treia editie a conferinței internaționale de Biogeografie a Carpaților va avea loc în Praga (Cehia) între 12-14 Septembrie 2022. Colegul nostru Dr. Bogdan-Iuliu Hurdu este implicat în comitetul științific și de organizare. Pentru mai multe detalii, vizitați website-ul oficial al conferinței: https://botany.natur.cuni.cz/biogeography_carpathians_2022/

In anul 2021 ICB Cluj a continuat efectuarea unor studii și analize în cadrul activității de Prestări de servicii. Astfel, a fost încheiat un Contract de consultanță științifică cu compania Fidelis Research SA în România, în cadrul unor contracte cu Universitatea Oxford, NIH USA - National Institute of Cancer) sau concernul Roche Pharma; a continuat colaborarea cu WWF România, prin încheierea unui nou contract de Consultanță științifică având ca subiect conectivitatea habitatelor, analiza modului de utilizare a terenurilor; au fost efectuate 337 studii de evaluare a impactului privind recoltarea din flora (plante medicinale, ciuperci, fructe de pădure, nuci etc.) și fauna spontană (melci);

Dr. Roman Ioana va participa la webinarul organizat de Univ. Sorbona și USAMV Iași, despre manipularea animalelor de laborator conform legislației naționale și internaționale, în cadrul conferinței internaționale "The 1th Scientific Conference of Laboratory Animal Science in Iasi, Romania" (noiembrie 2021);

Dr. Fărcaș Sorina face parte din Comitetul științific al wokshopului The 4th Workshop on Regional Climate Dynamics: Carpathian-Balkan Paleoscience Workshop 2021 (CBPW2021 - octombrie 2021) https://geoconcept.ro/cbpw2021/

In septembrie Dr. Briddon Charlotte va participa la un training în bioinformatică la Institutul de Hidrobiologie, Centrul de Biologie al Academiei de Științe, Ceske Budejovice, Cehia;

Trei tineri cercetători din ICB Cluj (Dr. Drugă Bogdan, Dr. Briddon Charlotte, Drd. Nicoara Maria) vor participa în iulie 2021 la un stagiu de pregătire de specialitate la Universitatea Ludwig Maximilian în Munchen, Germania;

In luna martie, în cadrul proiectului cu fonduri norvegiene ADVANCE, ICB Cluj va organiza un workshop online axat pe creșterea competențelor de comunicare între cercetători, pe de o parte, și mass-media, publicul larg, stakeholders etc. pe de altă parte; vezi pdf.

In ianuarie 2021 Dr. Cristian Coman va susține Teza de abilitare la Școala Doctorală de Biologie Integrativă a UBB, având titlul: ''Microorganisms and Habitats: Biodiversity and Bioresource (Microorganisme și habitate: biodiversitate și bioresursă)"

INSTITUTUL DE CERCETĂRI BIOLOGICE CLUJ FILIALĂ A INCDSB BUCUREȘTI este pe locul 3 în Top Afaceri România, Intreprinderi cu Capital Românesc, județul Cluj.

Începand cu data de 7 aprilie 2020, colegul nostru dr. Bogdan Drugă, se implică, în calitate de voluntar, în diagnosticarea COVID-19 prin tehnica Real-Time PCR. Activitatea sa se desfășoară la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca și va continua cât timp va fi necesar în perioada pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2.

Colega noastră, dr. Edina Szekeres, împreună cu asist. univ. dr. Cristina Mircea, au acceptat, voluntar, să se implice, din partea echipei UBB, ca personal de specialitate în diagnosticul molecular al COVID-19, în efortul depus de UBB Cluj-Napoca, pentru sprijinirea echipelor de diagnosticare a infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Mai multe detalii aici.

________________________________

Institutul de Cercetări Biologice Cluj-Napoca (ICB Cluj-Napoca), în calitate de partener, anunță lansarea proiectului cu titlul „Managementul conservativ și durabil al biodiversității siturilor ROSCI0314 Lozna, ROSPA0114 Cursul Mijlociu al Someșului și ROSCI0435 Someșul între Rona și Țicău si ariilor protejate care se suprapun cu acestea”, cod SMIS 124453.

________________________________

CB Cluj este partener în proiectul de cercetare AQUACOSM-plus: "Network of Leading Ecosystem Scale Experimental AQUAtic MesoCOSM Facilities Connecting Rivers, Lakes, Estuaries and Oceans in Europe and beyond", finanțat în perioada 2020-2023 prin programul Horizon 2020.

Pe parcursul a patru ani, ICB Cluj va contribui, prin Dr. Bogdan Drugă, la studiul ecosistemelor acvatice prin intermediul mesocosmurilor, într-un proiect menit să acopere toate tipurile de regiuni ecologice din Europa. AQUACOSM-plus aduce laolaltă 30 de parteneri din 16 țări, ICB Cluj fiind singura instituție reprezentând România.

________________________________

ICB Cluj este partener în proiectul de cercetare Antiversa - Biodiversity as an ecological barrier for the spread of clinically relevant antibiotic resistance in the environment (contract 117/2020), finanțat prin programul Horizon 2020!

Timp de trei ani, echipa ICB Cluj condusă de Dr. Cristian Coman va investiga, alături de grupuri de cercetare din Germania, Franța, Austria, Elveția, Irlanda și Polonia, în ce măsură diversitatea biologică poate acționa ca barieră în calea răspândirii rezistenței la antibiotice în mediul înconjurător.

________________________________

INSB Bucuresti si filiala ICB Cluj a INCDSB, organizeaza, alaturi de USAMV si UMF Cluj-Napoca, vizita si conferinta sustinuta de Dr. Lawrence Banks, director general al ICGEB, care va avea loc în perioada 21-22 octombrie 2019. Atasat se regaseste programul evenimentului. Foto

In 2011, INCDSB a devenit Centru al ICGEB (International Centre for Genetic Engineering and Biotechnologies), organizatie dedicata cercetarilor aplicative avansate si specializarilor in domeniile biologiei moleculare si biotehnologiilor.

http://www.incdsb.ro/en/despre-incdsb/afilieri-incdsb/

________________________________

Institutul de Cercetări Biologice Cluj, filială a INCDSB București, membru al Clusterului AgroTransilvania, are plăcerea să vă invite în data de 13 septembrie 2019, la evenimentul cu titlul: „Întâlnire cu mediul de afaceri pentru identificarea de colaborări în viitoarele proiecte de cercetare”. Acesta va avea loc intre orele 16-18 la sediul ICB, str. Republicii nr. 48, Cluj-Napoca. Atasat se gaseste programul evenimentului.

________________________________

Institutul de Cercetări Biologice Cluj, filială a INCDSB București, membru al Clusterului Agrotransilvania din Cluj-Napoca, are plăcerea să vă invite în data de 16 iulie 2019 la întâlnirea cu titlul:Eveniment de matchmaking pentru facilitarea transferului de tehnologie și incubare de produs destinat societăților și cercetătorilor cu domenii de activitate în sectoarele agrofood, pharma și sănătate”. Aceasta va avea loc în Complexul Platinia, Calea Mănăştur nr. 2-6, sala Van Gogh, Cluj-Napoca. Atasat se gaseste programul evenimentului.

________________________________

Institutul de Cercetări Biologice Cluj, filială a INCDSB București, membru al Clusterului Agrotransilvania din Cluj-Napoca, are plăcerea să vă invite la evenimentul:”Oportunitate de cunoaștere a competențelor cercetătorilor din cadrul ICB Cluj, filială a INCDSB București, pentru furnizare de produse/servicii către mediul privat organizat în cadrul proiectului Creșterea capacității de cercetare și a performanțelor instituționale ale INCDSB (Nr contract: 22 PFE/17.10.2018).

Scopul acestui eveniment este de a intensifica procesul de transfer de cunoștințe și tehnologii către agenții economici și/sau autorități publice prin accesarea fondurilor de cercetare și din alte surse.

Evenimentul va avea loc Joi, 06 Iunie 2019, începând cu ora 16:00, în incinta clădirii centrale a Grădinii Botanice “Alexandu Borza”, etj 2, Str. Republicii nr.42, Cluj-Napoca.

Invitația la workshop

________________________________

Institutul de Cercetări Biologice, Cluj Napoca, participă, prin Dr. Adrian Ruicănescu, împreună cu reprezentanți ai altor instituții de profil din țară, în proiectul demarat de Academia Română, privind tipărirea Cărții Roșii a Nevertebratelor din România (CRNR), prin elaborarea fișelor speciilor cu grade ridicate de periclitare, conform IUCN.

________________________________

In data de 21 mai 2019, ora 18 va avea loc vernisajul unei expoziţii de pictură, la care ICB Cluj este co-organizator. Detalii:

https://news.ubbcluj.ro/vernisajul-expozitiei-de-pictura-universitatea-babes-bolyai-trecut-si-prezent-organizat-la-ubb/

________________________________

In data de 18 aprilie 2019, s-a desfasurat la ICB Cluj workshopul cu titlul "Prezentarea posibilitatilor de cercetare si colaborare ale Institutului de Cercetari Biologice Cluj-Napoca", in cadrul proiectului PFE/Perform ""CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE CERCETARE ȘI A PERFORMANȚELOR INSTITUȚIONALE ALE INCDSB".

________________________________

In martie 2019 a inceput implementarea proiectului cod SMIS 2014+120009 intitulat « Completarea nivelului de cunoaștere a biodiversității prin implementarea sistemului de monitorizare a stării de conservare a speciilor și habitatelor de interes comunitar din România și raportarea în baza articolului 17 al Directivei Habitate 92/43/CEE » finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Coordonator/Beneficiar este Ministerul Mediului. ICB Cluj este partener în cadrul consorţiului, coordinatorul echipei de experţi fiind CSI Dr. Fărcaş Sorina. Proiectul se finalizează în 2022, unul dintre principalele rezultate fiind Raportul de ţară realizat în baza prevederilor articolului 17 din Directiva Habitate 92/43/CEE, dar şi elaborarea unui Ghid privind monitorizarea stării de conservarea a habitatelor şi speciilor de interes comunitar din România.

________________________________

Etapele expediției științifice guvernamentale românești în Antarctica – ROICE

2015

2016

2019

________________________________

Coduri de clasificare CAEN si domenii de clasificare UNESCO ale ICB CluJ-Napoca

________________________________

Facultatea de Biologie și Geologie (UBB Cluj), Grădina Botanică Al. Borza, ICB Cluj și SFR organizează

Al doilea Simpozion de Biogeografie a Carpaților, la Cluj-Napoca, 28-30 Septembrie 2017

________________________________

ICB Cluj are o tradiție îndelungată în elaborarea rapoartelor de impact asupra mediului (RIM) și a studiilor de evaluare adecvată (EA) referitoare la colectarea și valorificarea ciupercilor comestibile, fructelor de pădure, plantelor medicinale și melcilor de către firmele de profil și PFA.

________________________________

Felicitări dlui. dr. Gheorghe Coldea (CS I), ales ca membru corespondent al Academiei Române!

Dl. Coldea este angajat al institutului de 50 de ani și a fost director al acestuia timp de 20 ani.

________________________________

Registrul rezultatelor cercetării

________________________________

ERRIS infrastructura ICB

este nevoie să vă înregistrați cu user și parolă


 • Ioana V. Ardelean, Loredana Bălăcescu, Oana Sicora, Ovidiu Bălăcescu, Lia Mladin, Voichița Haș & Mihai Miclăuș. Maize cytolines as models to study the impact of different cytoplasms on gene expression under heat stress conditions. BMC Plant Biol 23, 4 (2023). https://doi.org/10.1186/s12870-022-04023-8

 • Butiuc-Keul A., Coste A. (2023) Biotechnologies and Strategies for Grapevine Improvement. Horticulturae, 9, 62. doi.org/10.3390/horticulturae9010062

 • Anca D. Stoica, Vlad-Al. Toma, Ioana Roman, Bogdan Sevastre, Florina Scurtu, Radu Silaghi-Dumitrescu, "Glutaraldehyde-Polymerized Hemerythrin: Evaluation of Performance as an Oxygen Carrier in Hemorrhage Models", Bioinorganic Chemistry and Applications, vol. 2022, Article ID 2209101, 6 pages, 2022. https://doi.org/10.1155/2022/2209101

 • Ristok, C., Weinhold, A., Ciobanu, M., Poeschl, Y., Roscher, C., Vergara, F., Eisenhauer, N., van Dam, N.M. 2022. Plant diversity effects on herbivory are related to soil biodiversity and plant chemistry. Journal of Ecology, doi.org/10.1111/1365-2745.14032

 • Garcés-Pastor, S., Coissac, E., Lavergne, S., (...), Hurdu, B.-I., Szatmari, P.-M., (...), Alsos, I.G., 2022. High resolution ancient sedimentary DNA shows that alpine plant diversity is associated with human land use and climate change. Nature Communications 13, 6559. DOI: 10.1038/s41467-022-34010-4

 • M. Lupu, D.-V. Tudor, V.-A. Toma, A. Florea, A. Lupsor, R. Moldovan, B. Stancu, N. Decea, A.G. Filip. 2022. Iron chelation effects on lipid peroxidation, inflammation and ventricular performance in a rat model of isoproterenol induced acute myocardial stress. Journal of physiology and pharmacology 2022, 73, 3, DOI: 10.26402/jpp.2022.3.04

 • Briddon, C. L., Szekeres, E., Hegedüs, A., Nicoară, M., Chiriac, C., Stockenreiter, M., & Drugă, B. (2022). The combined impact of low temperatures and shifting phosphorus availability on the competitive ability of cyanobacteria. Scientific reports, 12(1), 1-13. https://doi.org/10.1038/s41598-022-20580-2

 • Briddon, C.L., Metcalfe, S., Taylor, D., Bannister, W., Cunanan, M., Santos-Borja, A.C., Papa, R.D., McGowan. S. (2022) Changing water quality and thermocline depth along an aquaculture gradient in six tropical crater lakes. Hydrobiologia. Accepted

 • Levente Zsolt Racz, Csaba Pal Racz, Lucian-Cristian Pop, Gheorghe Tomoaia, Aurora Mocanu, Ioana Barbu, Melinda Sárközi, Ioana Roman, Alexandra Avram, Maria Tomoaia-Cotisel and Vlad-Alexandru Toma, Strategies for Improving Bioavailability, Bioactivity, and Physical-Chemical Behavior of Curcumin. Molecules 2022, 27, 6854. https://doi.org/10.3390/ molecules27206854.

 • Coldea Gh., Gafta D., Negrean G., Stoica I. A. & Hurdu B. I. (2022). Southern Carpathian ultramafic grasslands within the central-southeast European context: syntaxonomic classification and overall eco-coenotic patterns. Botanical Studies 63.29:1-21, DOI: https://doi.org/10.1186/s40529-022-00355-8.

 • Stupar, Z., Levei, E.A., Neag, E., Baricz, A., Szekeres, E., and Moldovan, O.T. (2022). Microbial water quality and health risk assessment in karst springs from Apuseni Mountains, Romania. Frontiers in Environmental Science 10:931893. https://doi.org/10.3389/fenvs.2022.931893

 • Farkas, A., Coman, C., Szekeres, E., Teban-Man, A., Carpa, R., Butiuc-Keul, A. Molecular Typing Reveals Environmental Dispersion of Antibiotic-Resistant Enterococci under Anthropogenic Pressure. Antibiotics. 2022; 11(9):1213. https://doi.org/10.3390/antibiotics11091213

 • Toma, V.-A.; Dume, B.; Trâncă, R.; Sevastre, B.; Barbu, L.; Filip, G.A.; Roman, I.; Sevastre-Berghian, A.-C. The Effect of Repeated Restraint Stress on Neuroglobin-Oligodendrocytes Functions in the CA3 Hippocampal Area and Their Involvements in the Signaling Pathways of the Stress-Induced Anxiety. Appl. Sci. 2022, 12, 8680. https://doi.org/10.3390/app12178680

 • Dina, N. E., Muntean, C. M., Bratu, I., Tican, A., Halmagyi, A., Purcaru, M. A. P., Coste, A. (2022). Structure and surface dynamics of genomic DNA as probed with surface-enhanced Raman spectroscopy: Trace level sensing of nucleic acids extracted from plants. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 279,121477, ISSN 1386-1425, https://doi.org/10.1016/j.saa.2022.121477

 • Hurdu, B.-I., Coste, A., Halmagyi, A., Szatmari, P.-M., Farkas, A., Puscas, M., Turtureanu, P. D., Rosca-Casian, O., Tănase, C., Oprea, A., Mardari, C., Rădutoiu, D., Camen-Comănescu, P., Sîrbu, I.-M., Stoie, A., Lupoae, P., Cristea, V., Jarda, L., Holobiuc, I., Goia, I., Cătană, C., Butiuc-Keul, A., 2022. Ex situ conservation of plant diversity in Romania: a synthesis of threatened and endemic taxa. J. Nat. Conserv., 126211. (doi: 10.1016/j.jnc.2022.126211)

 • Ruicănescu, A., Dumbravă, A.-R., Drăghici, A.-C. (2022) Capnodis cariosa (Pallas, 1776) found in a new Romanian location at the northern limit of its distribution range (Coleoptera: Buprestidae). Fragmenta entomologica, 54 (1): 155–158. DOI: 10.13133/2284-4880/442

 • Halmagyi, A., Vălimăreanu, S., Șovărel, G., Coste, A. (2022) Cryo-Technologies for Ex Situ Conservation of Rosa Germplasm. Plants 1: 1095. https://doi.org/10.3390/plants11081095

 • Adrian I. Stoica, Dan Gafta, Gheorghe Coldea, 2022, ”Scots pine bog woodlands in the Eastern Carpathians versus their northern, lowland counterparts: floristic dissimilarities and underlying ecological gradients, Mires and Peat, Volume 28 (2022), Article 09, 15 pp., http://www.mires-and-peat.net/, ISSN 1819-754X, International Mire Conservation Group and International Peatland Society, DOI: 10.19189/MaP.2021.APG.StA.2337.

 • Butiuc-Keul A, Coste A, Postolache D, Laslo V, Halmagyi A, Cristea V, Farkas A. (2022) Molecular Characterization of Prunus Cultivars from Romania by Microsatellite Markers. Horticulturae 8(4):291. https://doi.org/10.3390/horticulturae8040291

 • Charles Pouchon, Frédéric Boyer, Cristina Roquet, ..., B Hurdu, ..., P Wincker, 2022, S., ORTHOSKIM: In silico sequence capture from genomic and transcriptomic libraries for phylogenomic and barcoding applications. Molecular Ecology Resource (in press) https://doi.org/10.1111/1755-0998.13584

 • Lembrechts, J.J., van der Hoogen, J., Aalto, J., Aschroft, M.B., ..Ursu, T.-M.,.. & Lenoir, J. (2022). Global maps of soil temperature.Global Change Biology, https://doi.org/10.1111/gcb.16060

 • Staude I.R., Pereira H.M., Daskalova G., Bernhardt-Römermann M., Diekmann M., Pauli H., ..Ursu T.-M.,.. & Baeten L. (2022). Directional turnover toward larger-ranged plants over time and across habitats. Ecology Letters, https://doi.org/10.1111/ele.13937

 • Teban-Man, A., Szekeres, E., Fang, P., Klumper, E., Hegedus, A., Baricz, A., Berendonk, T.U., Pârvu, M., Coman, C. 2022. Municipal Wastewaters Carry Important Carbapenemase Genes Independent of Hospital Input and Can Mirror Clinical Resistance Patterns. Microbiology Spectrum, 10(2): e02711-21. DOI: 10.1128/spectrum.02711-21

 • Opris, R. V., Toma, V., Baciu, A. M., Moldovan, R., Dume, B., Berghian-Sevastre, A., ... & Florea, A. (2022). Neurobehavioral and Ultrastructural Changes Induced by Phytosynthesized Silver-Nanoparticle Toxicity in an In Vivo Rat Model. Nanomaterials, 12(1), 58, DOI: 10.3390/nano12010058

 • Boeraș, I., Burcea, A., Coman, C., Bănăduc, D., Curtean-Bănăduc, A. (2021). Bacterial Microbiomes in the Sediments of Lotic Systems Ecologic Drivers and Role: A Case Study from the Mureş River, Transylvania, Romania. Water, 13(24), 3518. DOI: 10.3390/w13243518

 • Drugă, B., Ramm, E., Szekeres, E., Chiriac, C., Hegedüs, A., & Stockenreiter, M. (2021). Longterm acclimation might enhance the growth and competitive ability of Microcystis aeruginosa in warm environments. Freshw Biol, 00, 1–14. https://doi.org/10.1111/fwb.13865

 • Olvera-Vazquez S.G., ......., Roman A., Ursu T.M., ................ Cornille, A. 2021. Large-scale geographic survey provides insights into the colonization history of a major aphid pest on its cultivated apple host in Europe, North America and North Africa. Peer Community in Evolutionary Biology 1: Article No. e34. DOI: https://doi.org/10.24072/pcjournal.26

 • Țigu, Adrian B., Cristian S. Moldovan, Vlad-Alexandru Toma, Anca D. Farcaș, Augustin C. Moț, Ancuța Jurj, Eva Fischer-Fodor, Cristina Mircea, and Marcel Pârvu. 2021. "Phytochemical Analysis and In Vitro Effects of Allium fistulosum L. and Allium sativum L. Extracts on Human Normal and Tumor Cell Lines: A Comparative Study" Molecules 26, no. 3: 574. https://doi.org/10.3390/molecules26030574

 • Pop, Nadina L., Alexandrina Nan, Andrada E. Urda-Cimpean, Adrian Florea, Vlad A. Toma, Remus Moldovan, Nicoleta Decea, Daniela R. Mitrea, and Remus Orasan. 2021. "Chitosan Functionalized Magnetic Nanoparticles to Provide Neural Regeneration and Recovery after Experimental Model Induced Peripheral Nerve Injury" Biomolecules 11, no. 5: 676. https://doi.org/10.3390/biom11050676

 • Cenariu, Diana, Eva Fischer-Fodor, Adrian B. Țigu, Andrea Bunea, Piroska Virág, Maria Perde-Schrepler, Vlad-Alexandru Toma, Andrei Mocan, Ioana Berindan-Neagoe, Adela Pintea, Gianina Crișan, Mihai Cenariu, and Alma Maniu. 2021. "Zeaxanthin-Rich Extract from Superfood Lycium barbarum Selectively Modulates the Cellular Adhesion and MAPK Signaling in Melanoma versus Normal Skin Cells In Vitro" Molecules 26, no. 2: 333. https://doi.org/10.3390/molecules26020333

 • Dionisie, Vlad, Adela M. Ciobanu, Vlad A. Toma, Mihnea C. Manea, Ioana Baldea, Diana Olteanu, Alexandra Sevastre-Berghian, Simona Clichici, Mirela Manea, Sorin Riga, and Gabriela A. Filip 2021. "Escitalopram Targets Oxidative Stress, Caspase-3, BDNF and MeCP2 in the Hippocampus and Frontal Cortex of a Rat Model of Depression Induced by Chronic Unpredictable Mild Stress" International Journal of Molecular Sciences 22, no. 14: 7483. https://doi.org/10.3390/ijms22147483

 • Marc, Gabriel, Anca Stana, Ana H. Franchini, Dan C. Vodnar, Gabriel Barta, Mihaela Tertiş, Iulia Şanta, Cecilia Cristea, Adrian Pîrnău, Alexandra Ciorîţă, Bogdan Dume, Vlad-Alexandru Toma, Laurian Vlase, Ilioara Oniga, and Ovidiu Oniga. 2021. "Phenolic Thiazoles with Antioxidant and Antiradical Activity. Synthesis, In Vitro Evaluation, Toxicity, Electrochemical Behavior, Quantum Studies and Antimicrobial Screening" Antioxidants 10, no. 11: 1707. https://doi.org/10.3390/antiox10111707

 • Rauca VF, Patras L, Luput L, Licarete E, Toma VA, Porfire A, Mot AC, Rakosy-Tican E, Sesarman A, Banciu M. Remodeling tumor microenvironment by liposomal codelivery of DMXAA and simvastatin inhibits malignant melanoma progression. Sci Rep. 2021 Nov 11;11(1):22102. doi: 10.1038/s41598-021-01284-5. PMID: 34764332; PMCID: PMC8585864. https://www.nature.com/articles/s41598-021-01284-5

 • Popovici M., Coldea Gh., Coste A., Pop C., Tămaș M (2021) Comparative phytochemical evaluation in several Achillea species from Romania. Farmacia, 69(5): 928-933.

 • Vlad-Alexandru Toma, Alia Colniță, Ioana Brezeștean, Bogdan Dume, Ioana Roman, Ioan Turcu, The complementary role of the Raman microspectroscopy to the oxidative stress assays in the neonatal synaptosomes characterization. Studia UBB Chemia, lXVI, 3, 2021 (p. 187-194), doi:10.24193/subbchem.2021.3.11

 • Gafta D., Stoica I.A.,Coldea G., 2021, The ranked species occupancy curves reflect the dominant process of species sorting: evidence from forest/scrub communities, Journal of Vegetation Science, DOI:10.1111/jvs.13086

 • Lăcrămioara M. Maghiar, Ilie A. Stoica, Andrew J. Tanentzap, 2021. Integrating demography and distribution modeling for the iconic Leontopodium alpinum Colm. in the Romanian Carpathians, Ecology and Evolution. https://doi.org/10.1002/ece3.7864

 • Marușca T., Roman A., Taulescu E., Ursu T.M., Popa R.D.P. 2021. Detecting trends in the quality and productivity of grasslands by analyzing the historical vegetation relevés: A case study from Southeastern Carpathians, Vlădeasa Mountains (Romania). Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. DOI: 10.15835/nbha49312378.

 • Muntean C.M., Dina N.E., Bratu I., Fǎlǎmaş A., Niţu (Năstase) S., Halmagyi A., Coste A. (2021) Effects of Femtosecond UV Laser Pulses on the Structure and Surface Dynamics of Medicinal Plants DNA, Monitored by Surface-Enhanced Raman Spectroscopy, Journal of Molecular Structure, 130482, ISSN 0022-2860, https://doi.org/10.1016/j.molstruc.2021.130482

 • Muntean C.M., Dina N.E., Bratu I., Tripon C., Niţu (Năstase) S., Coste A. (2021) Acidic pH-responsive changes of DNA structure and surface dynamics as probed with ultrasensitive Raman spectroscopy, Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 119866, ISSN 1386-1425, https://doi.org/10.1016/j.saa.2021.119866

 • Anca Butiuc-Keul, Ana Coste, Holger Budahn, Frank Dunemann, Anca Farkas, Dragoș Postolache, Evelyn Klocke (2021) Analysis of Hypericumaccessions by DNA fingerprinting and flow cytometry. Acta Botanica Croatica, DOI: 10.37427/botcro-2021-026

 • Kwon,T., Shibata, H., Kepfer-Rojas, S., Schmidt, I., Larsen, K., Beier, C., Berg, B., Verheyen, K., Lamarque, J.-F., Hagedorn, F., Eisenhauer, N., Djukic, I. and TeaComposition Network with Ursu T-M. (2021) Effects of Climate and Atmospheric Nitrogen Deposition on Early to Mid-Term Stage Litter Decomposition Across Biomes. Front. For. Glob. Change 4:678480. doi: 10.3389/ffgc.2021.678480

 • Teban-Man, A., Farkas, A., Baricz, A., Hegedus, A., Szekeres, E., Pârvu, M., Coman, C. 2021. Wastewaters, with or without hospital contribution, harbour MDR, carbapenemase-producing, but not hypervirulent Klebsiella pneumoniae. Antibiotics (Basel), 10(4), 361. https://doi.org/10.3390/antibiotics10040361.

 • Butiuc-Keul, A., Carpa, R., Podar, D., Szekeres, E., Muntean, V., Iordache, D., Farkas, A. 2021. Antibiotic Resistance in Pseudomonas spp. Through the Urban Water Cycle. Current Microbiology, DOI: 10.1007/s00284-021-02389-w

 • Puşcaş, M., Ronikier, M., Mráz, P. et Bogdan-Iuliu Hurdu. 2021. Biogeography of the Carpathians: towards a better understanding of biodiversity patterns. Plant Syst Evol 307, 29 (2021). https://doi.org/10.1007/s00606-021-01754-3

 • Burli, S., Theurillat, J-P., Winkler, M., ..., Unterluggauer, P., Ursu, T-M., Villar, L., Vittoz, P., 2021. A common soil temperature threshold for the upper limit of alpine grasslands in European mountains. Alpine Botany. DOI: 10.1007/s00035-021-00250-1

 • Bluhm, S.L., Eitzinger, B., Bluhm, C., Ferlian, O., Heidemann, K., Ciobanu, M., Maraun, M., Scheu, S. 2021. The impact of root-derived resources on forest soil invertebrates depends on body size and trophic position. Frontiers in Forests and Global Change 4:622370 https://doi.org/10.3389/ffgc.2021.622370

 • Jochum, M., Ferlian, O., Thakur, M.P., Ciobanu, M., Klarner, B., Salamon, J.A., Frelich, L.E., Johnson, E.A., Eisenhauer, N. 2021. Earthworm invasion causes declines across soil fauna size classes and biodiversity facets in northern North American forests. Oikos, https://doi.org/10.1111/oik.07867.

 • Anca D. Farcas, Vlad Al Toma, Ioana Roman, Bogdan Sevastre, Florina Scurtu, Radu Silaghi-Dumitrescu. (2020) Glutaraldehyde-Polymerized Hemoglobin: In Search of Improved Performance as Oxygen Carrier in Hemorrhage Models. Bioinorganic Chemistry and Applications Volume 2020, Article ID 1096573, 11 pages https://doi.org/10.1155/2020/1096573

 • Halmagyi, A., Coste, A., Jarda, L., A. Butiuc-Keul, I. Holobiuc, V. Cristea. (2020) A safeguard measure of endemic and endangered plant species: cryostorage of Dianthus taxa. Biodivers Conserv. doi.org/10.1007/s10531-020-02032-3

 • Katarína Hegedüšová, Joanna Korzeniak, Jana Májeková, Adrian Stoica, Gheorghe Coldea, Anna Kuzemko, Vasyl Budzhak, Alla Tokaryuk, Illya Chorney & Iveta Škodová (2020) Syntaxonomical revision of the Triseto flavescentis-Polygonion bistortae alliance in the Carpathians, Plant Biosystems - An International Journal Dealing with all Aspects of Plant Biology, DOI: 10.1080/11263504.2020.1801877

 • Cristina M. Muntean, Nicoleta E. Dina, Teodor-Lucian Biter, Ioan Bratu, Maria Coroş, Crina Socaci, Ana Coste. 2020. Surface dynamics of genomic DNAs upon lowering the pH, in the presence of graphene/AgNPs-based SERS detection platform. Journal of Molecular Modeling (2020) 26:211. https://doi.org/10.1007/s00894-020-04477-3

 • Radu Silaghi-Dumitrescu, Cristina Gruian, Cristina Pușcaș, Alexandra Simon, Eva Fischer-Fodor, Vlad Al. Toma, Anca Farcas, Ioana Roman, Violeta Florina Scurtu, Amr A.A. Attia, Grigore Damian, 2020. Spin labelled hemoglobin-based oxygen carriers (HBOC): preparation and evaluation of in vivo / in vitro stability. STUDIA UBB CHEMIA, LXV, 2, 2020 (p. 121-132) , 2020, DOI:10.24193/subbchem.2020.2.10.

 • Turtureanu, P.D., Barros, C., Bec, S., Hurdu, B.-I., Saillard, A., Šibík, J., Balázs, Z., Novikov, A., Renaud, J., Podar, D., Thuiller, W., Pușcaș, M., Choler, P. Biogeography of intraspecific trait variability in matgrass (Nardus stricta): high phenotypic variation at the local scale exceeds large scale variability patterns, Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics: 125555 (doi: 10.1016/j.ppees.2020.125555)

 • Tanţău, I., Reille, M., Fărcaş, S., Grindean, R., de Beaulieu, J.-L., 2020, Mlaca Tătarilor peat bog, Southern Transylvania (Romania). GRANA: EPDB 47. Published online: 23 Jun 2020. https://doi.org/10.1080/00173134.2020.1737216

 • Lembrechts J.J., Aalto J., Ashcroft M.B.,...Ursu T.M.,...Rossi C., Nijs I. (2020) SoilTemp: a global database of near-surface temperature. Global Change Biology. https://doi.org/10.1111/gcb.15123

Str. Republicii, nr. 48

Cod poștal: 400015

Cluj-Napoca

jud. Cluj, România

CUI: 201802

Nr.Reg.Com.: J12/1421/1997

​​Telefon: (+40)264598084

EMAIL

office@icbcluj.ro, icbcluj@gmail.com

Institutul este filială a INCDSB Bucureşti

În structura Ministerului Cercetării și Inovării

Site realizat folosind platforma Google Sites, cu DNS gratuit prin FreeDNS